Γιατί οι μη καπνιστές πρέπει να μείνουν μακριά από το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Avoid vapingΔεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν μπει στον πειρασμό να καπνίσουν αλλά δεν το τόλμησαν. Πρόκειται κυρίως για νέους και εφήβους οι οποίοι θέλουν αν φανούν πιο cool ή να ταιριάξουν καλύτερα με τους φίλους και τους συμμαθητές τους.

Είναι άλλωστε κοινό μυστικό ότι ήδη από το Λύκειο η αναλογία καπνιστών / μη καπνιστών αρχίζει να μειώνεται, ενώ στο Πανεπιστήμιο οι μη καπνιστές αρχίζουν να αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο, όπως το electronic cigarette Altersmoke, λοιπόν έχει κάνει πολλούς μη καπνιστές να σκέφτονται να το υιοθετήσουν, κυρίως γιατί τους κάνει να δείχνουν ότι καπνίζουν, χωρίς όμως να βάζουν στο στόμα τους τσιγάρο, το οποίο για δικούς τους λόγους θέλουν και προσπαθούν να το αποφύγουν.

Δεν είναι λοιπόν σπάνιο να βλέπουμε ακόμη και μαθητές Λυκείου να «ατμίζουν» στις καφετέριες ή ακόμη και στις αυλές των Λυκείων.

Είναι λοιπόν η εναλλακτική αυτή μορφή καπνίσματος κατάλληλη για τους μη καπνιστές; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι κάτι που έχει απασχολήσει τους επιστήμονες και το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι απλό και ξεκάθαρο: ΟΧΙ. Ας δούμε γιατί.

Είναι ένα επιπλέον έξοδο

Μπορεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο να έχει σχετικά μικρότερο κόστος από το παραδοσιακό κάπνισμα και γενικά να είναι κάπως πιο οικονομικό, αλλά σε κάθε περίπτωση έχει ένα κόστος τόσο για την αγορά όσο και για τη χρήση του. Εννοείται πως για να ξεκινήσετε το άτμισμα θα πρέπει να αγοράσετε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο το οποίο θα σας κοστίσει αρκετά Ευρώ, ακόμη και αν πρόκειται για μοντέλο που προορίζεται για «χαλαρούς» χρήστες. Πέρα όμως από την αγορά της ίδιας της συσκευής, θα πρέπει τακτικά να αγοράζετε κάποια αναλώσιμα όπως υγρά και αντιστάσεις. Μπορεί το κόστος αυτών των προϊόντων να μην είναι μεγάλο και να μην γίνεται συχνά η αγορά τους, ωστόσο δεν παύει να είναι ένα κόστος που δεν το έχετε στη ζωή και στο budget σας αφού δεν έχετε ξεκινήσει το άτμισμα. Γιατί να επιβαρύνετε τον προϋπολογισμό σας; Μάθετε τα πάντα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο πριν πάρετε μια τέτοια απόφαση.

 

Μην ξεκινάς το άτμισμα

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει σχεδιαστεί για καπνιστές

Είναι μεγάλο λάθος να πιστεύει κανείς ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κάτι σαν τσιγάρο για μη καπνιστές. Οι σχεδιαστές του είχαν στο μυαλό τους τη δημιουργία μιας εναλλακτικής μορφής καπνίσματος με την οποία οι καπνιστές θα αντικαταστήσουν τα τσιγάρα τους. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Με απλά λόγια, το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην ουσία δίνει στον καπνιστή τη δόση νικοτίνης που χρειάζεται έτσι ώστε να μην την παίρνει από το κανονικό του τσιγάρο.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι και αυτό εθιστικό

Το υγρό αναπλήρωσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχει κάποια ποσότητα νικοτίνης. Η νικοτίνη είναι μία ουσία η οποία «χτυπάει» κατευθείαν στον εγκέφαλο κι έχει έντονα χαλαρωτικά ή τονωτικά αποτελέσματα, πράγμα που τη κάνει εθιστική. Όσο περισσότερο συνηθίσει ο οργανισμός στη πρόσληψη νικοτίνης, τόσο περισσότερο θα εθιστεί σε αυτή και θα τη «ζητάει».

Άτμισμα σε δημόσιο χώροΑπλά να θυμάστε ότι οι καπνιστές δεν έχουν ανάγκη από τη γεύση ή την αίσθηση του καπνού, έχουν ανάγκη από τη Νικοτίνη που προσλαμβάνουν κάθε φορά που «τραβάνε μια τζούρα» από το τσιγάρο τους. Η νικοτίνη είναι αυτή που τους κάνει να καπνίζουν, γιατί λοιπόν να εθιστείτε σε αυτήν; Το ηλεκτρονικό τσιγάρο θεωρείται όσο εθιστικό όσο τα αυτοκόλλητα νικοτίνης. Θα κολλούσατε ποτέ πάνω σας αυτοκόλλητα νικοτίνης αφού δεν καπνίζετε; Σίγουρα όχι. Γιατί να ξεκινήσετε το άτμισμα λοιπόν;

Αν λοιπόν είστε μη καπνιστής, σκεφτείτε και αυτό: όλοι όσοι ατμίζουν με το ηλεκτρονικό τσιγάρο το κάνουν γιατί για τον άλφα ή βήτα λόγο αναζήτησαν μια εναλλακτική μορφή καπνίσματος και πρόσληψης της νικοτίνης. Ήταν δηλαδή ήδη καπνιστές όταν ξεκίνησαν το άτμισμα.

Αν ρωτήσετε καπνιστή ή ατμιστή, θα σας πει πως θα ευχόταν να μπορούσε να κόψει το κάπνισμα ή το άτμισμα ή να μην είχε ξεκινήσει ποτέ το τσιγάρο, αφού πρόκειται για μια συνήθεια που δεν έχει κανένα απολύτως όφελος. Γιατί λοιπόν να γίνεται σαν κι αυτούς τη στιγμή αυτοί θέλουν και προσπαθούν να γίνουν σαν εσάς;