Μακιγιάζ και φωτογραφία προσώπων

IMG_1154Μπορεί εδώ να ασχολούμαστε κυρίως με το timelapse, αλλά αυτό φυσικά δε σημαίνει πως δε θα ασχοληθούμε και με τις άλλες μορφές και τύπους της φωτογραφίας. Μία από τις πιο γνωστές και διαδεδομένες μορφές της λοιπόν, δεν είναι άλλη από την φωτογραφία προσώπων ή πορτρέτων. Μπορεί κάποιοι διαβάζοντας αυτό να φέρνετε στο μυαλό σας την εικόνα επαγγελματιών φωτογράφων να δίνουν εντολές στα μοντέλα τους. Η αλήθεια όμως είναι ότι η σωστή φωτογραφία προσώπων δεν είναι κάτι που αφορά τους επαγγελματίες, αλλά όλους όσος ασχολούνται με αυτή τη μορφή τέχνης, ακόμη και σαν χόμπι.

Οι άνθρωποι είναι αλήθεια πως είναι πολύ πιο δύσκολα “αντικείμενα” μιας φωτογράφησης από κάποια άψυχα αντικείμενα. Όταν φωτογραφίζεις έναν αντικείμενο, το μόνο που συνήθως σε ενδιαφέρει, είναι ο φωτισμός, το κάδρο και άλλα τέτοια “τεχνικά” θέματα. Με τους ανθρώπους τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Θα πρέπει όχι μόνο η φωτογραφία σας να είναι τεχνικά άρτια, αλλά και το “αντικείμενο” σας θα πρέπει να έχει και τη σωστη έκφραση, έτσι ώστε και το σύνολο να είναι σωστό και άρτιο. Εννοείται πως και αυτός που φωτογραφίζεται θα πρέπει να είναι και όσο πιο όμορφος ή όμορφη γίνεται.

Δεν θα μιλήσουμε για τα τεχνικά ζητήματα εδώ, μιας που λίγο – πολύ ξέρετε. Θα ασχολήουμε με έναν άλλον σημαντικό παράγοντα της φωτογραφίας προσώπων: το μακιγιάζ. Το μακιγιάζ, ανέκαθεν έπαιζε σημαντικό ρόλο στις φωτογραφήσεις. Ήταν το Photoshop πριν την ανακάλυψη του Photoshop! Ποιός ήταν ο πρώτος και κύριος ρόλος του; Ήταν να καλύπτει και να καμουφλάρει τις ατέλειες στο πρόσωπο και το σώμα των φωτογραφιζόμενων. Πολλές φορές μάλιστα το μακιγιάζ έχει χρησιμοποιηθεί και για να τονίσει ατέλειες, όπως ας πούμε τη θρυλική ελλιά της Cindy Crawford.

Πέρα όμως από το καμουφλάζ, το μακιγιάζ μπορεί και να δώσει τον τόνο και το στυλ της φωτογράφησης. Αρκεί να δείτε μία λίστα με τις υπηρεσίες ενός επαγγελματία make up artist και θα δείτε ονόματα όπως νυφικό μακιγιάζ με ρομαντικό style, λαμπερό νυφικό μακιγιάζ. Με άλλα λόγια, το μακιγιάζ μπορεί να δώσει “το σήμα” για το στυλ και το ύφος τόσο της φωτογράφησης του γάμου, όσο και του ίδιου το γάμου γενικότερα!

Με το παραπάνω παράδειγμα, ήθελα να δείξω τη μεγάλη “δύναμη” του μακιγιάζ στη φωτογραφία. Θα πρέπει λοιπόν να παίρνετε πάντα υπ’όψην το μακιγιάζ όταν φωτογραφίζετε κάποιον ή κάποια. Οι φωτογραφίες σας θα πρέπει να συμβαδίζουν με το στυλ του μακιγιάζ, το οποίο πιθανότατα θα το έχει αναλάβει ο ίδιο ή η ίδια που πρόκειται να φωτογραφίσετε. Σε καμία περίπτωση δεν εννοώ πως θα πρέπει να έχετε μαζί σας και κάποιον επαγγλματία make up artist, εκτός και αν πρόκειται για επαγγελαμτική φωτογράφηση. Απλά θα πρέπει οι φωτογραφίες σας να αναδεικνύουν ή να κρύβουν τα σημεία που θέλει να κρύψει ή να αναδείξει ο άνθρωπος που φωτογραφίζετε. Απλά δώστε βάση στο μακιγιάζ του και οι φωτογραφίες προσώπων σας θα είναι πραγματικά τέλειες.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

  • Δεν Βρέθηκαν Σχετικές Δημοσιεύσεις

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *